Zářijové shrnutí...

19.10.2017 13:12

 

Září nabité kanoistickými závody.

 

Slavnosti, naděje, republika nebo třeba svět. To všechno stihli týnští kanoisté během měsíce září..

Hned druhý zářijový víkend se na břehu Vltavy [MEZI MOSTY] konal již druhý ročník Vltavotýnských vodáckých slavností. Stejně jako v loňském roce stál za organizací Kanoistický klub Jiskra spolu s Vltava Resort. A opět se bylo na co dívat. Oproti loňsku došlo k pár novinkám, kdy byly více na vodě vidět paddleboardy a navíc se konal turnaj v beach volejbale.

Hlavní program dne tvořily závody [MEZI MOSTY] - "sprint" mezi starým a novým mostem s přeběhem. Během dopoledního a odpoledního bloku zde startovali závodníci nejmladší i nejstarší na různých plavidlech. Asi podobně jako v minulém roce byl vecholem tohoto zápolení závod na cestovních kanoích s posádkami nad 18 let, kde se na start postavilo 13 mnohdy rodinných či manželských dvojic. Ač to byl závod převážně mezi kamarády, nabídl drsné a vyčerpávající souboje. Zlato nakonec brali Jaroslav Luňáček spolu s Veronikou Kališovou. Novinkou oproti prvnímu ročníku byl tzv. "fun track" na paddleboardech, krátký zábavný závod na čas pro všechny příchozí s obrátkou na bójce. O vyzkoušení byl velký zájem z řad všech generací.

Během celého dne byla možnost zapůjčení cestovních kanoí, paddleboardů, či dalších vodáckých „pomůcek“. V odpoledních hodinách se pak naplno rozproudil také kulturní program. V areálu Valcha byl k dispozici skákací hrad. A k poslechu hráli v krytém stanu týnské country a folkové kapely jako Vanderband, Klídek a další. Večer pak přitvrdili The Dark Blue Elephant a místní kapela Monotonic Stereotype. Za setmění byla možnost opět zapůjčení lodí, tentokrát s lampióny na cestu. V 11 hodin večer tak druhý ročník oficiálně skončil, neoficiální pokračování však měl ještě u táboráku, když se rozezněl zvuk kytary a opékaly se buřty.

 

Ve stejném termínu, ovšem na druhé polovině zeměkoule, se konalo Mistrovství světa v maratonu, konkrétně v jihoafrickém Pietermaritzburgu. Českou republiku zde zastupovalo 9 závodníků, jedním z nich byl týnský reprezentant a zkušený maratonec, Jan Dlouhý. Spolu se svým parťákem z Pardubic, Jakubem Březinou, se postavili na start v kategorii C2 muži na 26,2 km. Ve startovním poli, které čítalo 10 lodí, brali nakonec krásné 5. místo s minimálním odstupem na medaile.

 

O týden později (15.-17.9.2017), zpátky v České republice, se konaly závody Olympijských nadějích na domácí vodě v Račicích. Na regatě tam od pátku do neděle závodilo na 800 účastníků ze 33 států světa, včetně Austrálie a Nového Zélandu, USA a Kanady, Tuniska, Singapuru či Japonska nebo Argentiny. Českou republiku zde reprezentovalo na 48 závodníků narozených v letech 2000-2002. Mezi nimi nechyběli ani zástupci týnského oddílu – Vojtěch Nováček a Jan Dolejší. Na start se postavili hned v několika kategoriích. Finálová umístění bral nakonec jen těsně Vojta, který na kilometrové i poloviční trati vybojoval skvělé 6. místo.

 

A nakonec poslední závody v rámci českého poháru ve vytrvalosti mládeže a MČR v maratonu se letos uskutečnily na, pro kanoisty známém, jezeře Matylda v Mostě na konci září. Konec sezony, sychravé počasí, první týdny ve škole.. přesto si týnští závodníci přivezli 7 cenných kovů. Dvakrát třetí místo bral pravidelný medailista z letošní sezony Vojta Nováček. Jeden bronz vybojoval sám, s druhým se podělil se zastupujícím deblistou Štěpánem Študlarem. Mezi juniorkami nakonec těsně obsadila třetí příčku Magdalena Koberová se svou parťačkou ze Sedlčan. Dvě stříbrné medaile mezi dospělými vybojovali Jan Dlouhý a na deblu sestry Stehlíkovy. Cinkalo to i mezi našimi staršími závodníky, a to konkrétně bronzově v podání Pavla Kleina a stříbrně díky tvrdému boji Jirky Kobery.

 

Závodní sezona je pro letošní rok u konce. Některým se dařilo více, jiným méně, přesto všem patří velká gratulace a velké díky za skvělou reprezentaci týnského klubu. V nadcházejících měsících opět začíná přípravná fáze, kdy se všichni závodníci budou opět soustředit a poctivě trénovat, aby v té příští sezoně podali ty nejlepší možné výkony..

 

Výsledky ze závodů

Fotografie