Léto plné závodů domácích i světových!

04.09.2018 13:01

Po náročném letním soustředění se kanoisté sešli v konkurenci všech oddílů na MČR v Račicích 20.-22. července, kde se snažili zúročit celý rok tréninku na hlavním závodu sezóny. Třídenní nabitý program včetně slavnostního nástupu oddílů byl pro týnskou kanoistiku vcelku úspěšný. Už v pátek vybojovali první místo ve vloženém závodě na K2 benjamínci 500m Ondřej Procházka s Martinem Nováčkem.  Republikové medaile pak přidali junioři na C2 1000m, kde Jakub Janál s Janem Dolejším dojeli nečekaně druzí a Jan Dolejší na C1 1000m pak přidal bronzovou příčku.  Sobotní program byl pro týňáky ještě úspěšnější. Dvě první místa opět ve vložených závodech obsadili Martin Nováček a Ondřej Procházka tentokrát v singlové kategorii. Znovu druzí skončili Janál, Dolejší, ale na poloviční trati. Druhé místo pak přidal velezkušený Jan Dlouhý s parťákem Jakubem Březinou (USK) na trati C2 muži 1000m. Třetí místo pak vybojovaly naše mladé kanoistky Adéla Janatová a Veronika Vítková v kategorii C2 žačky + dorostenky. V bronzové čtyřkanoi mužů bral bronz znovu Jan Dlouhý.  Závěrečná neděle přinesla konečně i titul mistrů republiky. Zasloužil se o to náš momentálně nejúspěšnější závodník Vojtěch Nováček, který na C2 200m s Martinem Večerkou z Přerova s přehledem zvítězil. Druhá místa obsadila opět Janatová, Vítková na trati C2 200m, Štěpán Študlar ve čtyřkanoi a také veterán Pavel Klein na trati K1 200m. Třetí místa v neděli přidali Vojta Nováček mezi C1 juniory na 200m a také po delší pauze závodící Jan Luňáček s Martinem Egermaierem mezi muži na C2 200m v konkurenci takových borců jako třeba olympionik a mistr světa Martin Fuksa.

Medailových umístění bylo tolik, že ani nelze vypsat všechny finálové účasti našich závodníků, zlepšené výkony předvedla skupina žactva, která bude určitě v příštím roce týnskou oporou. Nejvíce je potřeba vyzdvihnout Adélu Janatovou, která kromě dvou medailí v kategorii C2, vybojovala na C1 dvakrát 4. místo, které jí vyneslo její první nominaci do reprezentace ČR a to na závod Olympijských nadějí do polské Poznaně, konaný v září (13.-16.9.2018).

Současný juniorský reprezentant Vojtěch Nováček jel na MČR pouze omezený počet disciplín, připravoval se totiž na svůj vrchol sezóny a to Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (26.-29.7.), kam odjel ihned po skončení MČR.  V mnohem silnější konkurenci, než na červnovém ME, opět závodil v kategorii C4 500m s Večerkou (Přerov), Minaříkem (Kojetín) a Zalubilem (Ostrožská Nová Ves). V sobotní rozjížďce postoupila česká loď do nedělního semifinále. V něm si pak posledním postupovým místem zajistila finálovou účast. Ve finálové jízdě obsadila česká posádka 8. místo a Vojta Nováček tak zaznamenal zatím největší úspěch své kariéry. Letos čeká ještě Vojtěcha poslední reprezentační akce a to již výše zmíněný závod Olympijských nadějí.

Poslední výrazný úspěch léta přišel pro KKJ Týn 4. srpna během MČR v maratónu v Hradci Králové. Tam se představilo pět týnských závodníků. Titul mistra republiky na této vytrvalecké trati získal Jan Dlouhý v kategorii C1 muži, na třetím místě dojel jeho bratr Vojtěch. Dalšími tituly se blýskla Ema Stehlíková mezi ženami a Jan Dolejší mezi juniory. Druhý za ním pak dojel Jakub Janál. Díky těmto výsledkům se pak na mistrovství světa v maratónu konané v Portugalsku nominoval Jan Dlouhý a junior Jan Dolejší, který se díky dlouhodobému poctivému tréninku zaslouženě podívá na svojí první velkou reprezentační akci.

 

Výsledky MČR Račice

Fotky MČR Račice