Mistrovství světa a České republiky v Quadrathlonu v Týně nad Vltavou

30.07.2018 14:35

 

Publikováno v měsíčníku Vltavín a na webu klubu https://kanoisticky-klub-jiskra-tyn.webnode.cz/

 


 

Mistrovství světa a České republiky v Quadrathlonu v Týně nad Vltavou

Už po sedmnácté se v Týně nad Vltavou sešli kvadriatlonisté, kteří 30. června bojovali na kanoistickém stadionu Valcha o tituly světových šampionů ve středním kvadriatlonu. Součástí závodu bylo i Mistrovství ČR.

Na start závodu, který byl složen z 1,5 km plavání, 36,5 km cyklistiky, 8 km jízdy na kajaku a 10 km běhu, se postavila necelá čtyřicítka závodníků. Nejsilnější zastoupení mělo kromě České republiky ještě Německo a Maďarsko. Tyto tři země měly ve svých řadách i největší favority na vítězství.

Z českých závodníků byl na startu Tomáš Svoboda, který patří k nejlepším závodníkům na světě a před měsícem zvítězil na mistrovství Evropy. Více než zdatné soupeře měl ve Ferencu Osmovi, který skončil na mistrovství Evropy druhý, a Gergo Badarovi. Ten už v minulosti titul mistra světa vybojoval. Mezi ženami byla favoritkou zkušená Lisa Teichert, několikanásobná mistryně světa i Evropy.

Po plavání se do čela závodu dostal s více než dvouminutovým náskokem Tomáš Svoboda před Stefanem Teichertem z Německa a Gergo Badarem z Maďarska. Mezi ženami jako první vltavskou vodu opouštěla Lisa Teichert, a to necelé dvě minuty před domácí závodnicí Magdalénou Koberovou a další německou reprezentantkou Annikou Otjens.

V cyklistické časovce, která se jela na 7,3 km dlouhém okruhu mezi Týnem nad Vltavou a Neznašovem, se Gergo Badar dotáhl na Tomáše Svobodu. Na třetí místo se posunul Ferenc Osma. Pořadí mezi ženami se nezměnilo. Právě cyklistická část díky stoupání do Neznašova, které museli závodníci absolvovat pětkrát, vzala závodníkům nejvíce sil.

Na kajaku se maďarský reprezentant dostal před Tomáše Svobodu a získal dvouminutový náskok, který si přes veškerou snahu Tomáše Svobody udržel až do cíle. Tomáše Svobodu v jeho snaze udržet kontakt s maďarským reprezentantem přibrzdila větev, kterou chytil na kormidlo kajaku. Na třetím místě závod dokončil Ferenc Osma.

Mezi ženami zvítězila Lisa Teichert před Magdalénou Koberovou a Annikou Otjens. Magdaléna Koberová získala titul mezi juniorkami.

Závod štafet a dorostenců odstartoval samostatně a jel se na polovičních distancích. V celkovém pořadí zvítězila štafeta Craft Teamu složená z Davida Kotrče, Jana Milky, Jiřího Csiříka a Lukáše Kočaře. Za touto štafetou dojela štafeta KKJ Týn ve složení Jakub Kobera, Honza Dolejší, Kryštov Kolář a Josef Moser. I třetí místo obsadila štafeta KKJ Týn ve složení Vojtěch Dlouhý, Jan Dlouhý, Jakub Březina a Jakub Janál. V závodě firemních štafet zvítězila Kompostárna Jarošovice před Bufeťáky a Atelierem Kobera.

V příjemné atmosféře vltavotýnského nábřeží diváci mohli vidět zajímavé a bojovné výkony. Po závodě bylo pro závodníky a pořadatele připraveno na terase kanoistické věže občerstvení, které věnovaly firmy Extrudo Bečice a Jednota s.d. Účastníci závodu si pochvalovali výbornou organizaci a celkovou atmosféru závodu. K tomu přispěla nezištná pomoc dobrovolníků, především z řad rodičů vltavotýnských závodníků. Velký dík patří městu Týn nad Vltavou a dále zejména Jihočeskému kraji, který tento ročník výrazně finančně podpořil a bez jehož pomoci by organizace byla jen obtížně možná!

 


 

Za KKJ: J. Kobera