Trénoval u nás Mistr Evropy

20.08.2017 22:02

Že u nás absolvuje soustředění přední dánský klub jednou až dvakrát ročně, kde můžeme vidět spousty mladých perspektivních závodníků včetně juniorských reprezentantů, jsme si již v posledních letech zvykli. Není ale tak časté, aby se po týnských vodách pohybovali přední čeští závodníci. Ani ne měsíc zpátky se proháněl v Týně olympionik a dlouholetý reprezentant Filip Šváb. Toho jsme vyzpovídat nestihli. Avšak u čerstvého seniorského mistra Evropy Jakuba Zavřela, který zde trénoval na začátku srpna se nám to už povedlo.

 

Jakube na co se u nás v Týně připravuješ: Ahoj. Přestože jsem závodil ještě minulý týden na sprinterských tratích K1 500 a 1000m, tady v Týně se momentálně připravuji pod vedením Tomáše Ježka na MS v maratónu, a na MS 5 km. Rád bych jel na MS i trať 500m, bohužel momentálně na těchto tratích vládne olympijský medailista Pepa Dostál.

 

Získal si letos při neúčasti právě Josefa Dostála na seniorském ME titul mistra Evropy na K1 500m při své premiérové účasti mezi dospělými. Je to tvoje zatím nejlepší sezóna ? Určitě ano. Mimo to jsem ještě vybojoval třetí místo na ME do 23 let na stejné trati.

 

Zajel jsi právě v závodě, kde jsi vybojoval evropský titul, nejlepší dosavadní čas v historii. Co to pro tebe znamená ? Není to stejné, jako u atletiky nebo jiných sportů, kde se tyto rekordy více sledují a jsou oficiální, nicméně určitě z toho mám velmi dobrý pocit.

 

Vraťme se zpátky k tvé přípravě a k maratónu. Jaká trať tě tedy čeká v Jižní Africe, kde se šampionát koná ? Pojedu K2 společně s Jakubem Adamem. To je závodník s mnoha maratónskými zkušenostmi a to je dobře. Já jsem zatím na mezinárodní scéně takový závod nejel. I proto nevím, co mohu čekat, ale velmi se na to těším a věřím, že budeme úspěšní.

Jakube děkujeme za tvůj čas a přejeme úspěšný konec sezóny.

 

Využili jsme příležitost a na pár otázek jsme se zeptali i reprezentačního maratónského kouče a bývalého velmi úspěšného závodníka právě na maratónských tratích, Tomáše Ježka.

 

Tomáši věnuješ se ještě sám závodění, nebo jsi už v plném vytížení jako trenér a funkcionář? Již jsem na 100% funkcionář a trenér. Poslední úplnou závodní sezónu jsem absolvoval v roce 2015, od té doby jezdím už pouze pár závodů v roce spíše když zbude čas. Velmi rád jezdím nedaleký Krumlovský maratón, na který se chystám i letos. Jako trenér pracuji ve VSC Praha (obdoba pražské Dukly v USK). A dále se již 15let starám o maratónskou sekci rychlostní kanoistiky.

Poslední velký závod se tady v Týně jel v roce 2010. Jak se od té doby změnil světový maratón ? Co se týče délky závodu, ta zůstala stejná. Pouze se, tak jako u jiných sportů, zkrátilo kolo na asi na 3,5km. Je to především kvůli atraktivitě, divák chce mít závodníky stále na očích. Obsazení jednotlivých kategorií se každý rok mění, ale obecně je méně závodníků na C1 a C2 (kanoe). Od roku 2016 také začaly na kanoích jezdit ženy.

Je tedy týnská trať stále atraktivní ? Samozřejmě ano. Když objíždím během sezóny světové závody, velmi často se závodníci i funkcionáři na týnskou trať a zázemí ptají a rádi na ní vzpomínají. Jsem teď v kontaktu s vedením týnského klubu a jednáme o tom, že bychom jménem českého svazu požádali o pořádání nějakého světového závodu zde v Týně. Je to snad na dobré cestě, mohlo by to být aktuální někdy pro rok 2019.

Jaké ambice má české maratónské družstvo pro nadcházející MS? Rádi bychom přivezli nějakou medaili pro kajakáře, ta už nám několik let schází.

 

Ještě na závěr máme společnou otázku pro Vás pro oba. Máme tady nyní dva úspěšné mladé závodníky-Vojtu Nováčka a Honzu Dolejšího, kteří se nominovali na závod Olympijských nadějí - první mezinárodní měření sil pro závodníky ve věku 15-17 let při účasti cca 10 států. Jaké úspěchy jste na těchto závodech zažili vy? Tomáš Ježek: Za nás se tento model ještě nejezdil. Takže s tím zkušenost nemám. Jakub Zavřel: Byl jsem na Nadějích 3x. Mám z těchto závodů 2 medaile na K4. Určitě je to dobrá zkušenost a odrazový můstek do další kariéry.

 

Díky za Váš čas.