Veleúspěšné září.. poslední závody sezóny.. a makáme dál!

10.10.2018 23:24

 

Jak jsme předznamenali v minulém čísle, 6.-9.září díky zvládnuté nominaci startovali Jan Dolejší a Jan Dlouhý na MS v maratónu v Portugalsku. Jan Dolejší, pro kterého to byl první takto významný mezinárodní start, se mezi juniory vůbec neztratil, když v kategorii C1 dojel osmý v kontaktu s absolutní světovou špičkou. Tento závod tak ukázal, že pokud Honza vydrží a vyrovná se s přechodem mezi dospělé, nemusí v budoucnu zůstat pouze u tohoto výsledku. Jestliže výkon Jana Dolejšího byl pro týnskou kanoistiku příslibem, po nedělním programu a závodu C2 muži, už se mohlo v Týně slavit. Zkušený a všemi mastmi mazaný Jan Dlouhý vybojoval svojí první seniorskou světovou medaili. Třetím místem společně s Jakubem Březinou (USK Praha) se tak postaral o zároveň jeden z největších úspěchů pro týnskou kanoistiku a letos se zařadil po bok dalších dvou medailistů z kanoistických světových šampionátů, a to Martina Fuksy a Josefa Dostála. Nikdo jiný letos do Česka cenný kov nepřivezl. Honzo, gratulujeme !!

Ve stínu velkého úspěchu Jana Dlouhého se uskutečnil hned následující víkend závod Olympijských nadějí v polské Poznani. Toho se z Týna účastnili Adéla Janatová a Vojtěch Nováček. Adéla, která sbírala svoje první mezinárodní zkušenosti, závodila v kategorii kanoistek s dívkami o dva roky staršími a patřila mezi nejmladší závodníky celého startovního pole. Přesto bojovala a připsala si několik cenných skalpů, které jí jistě pomohou v další motivaci a přípravě na další sezóny. Pro Vojtěcha Nováčka to byl v letošním roce již třetí reprezentační start. V kategorii C2 1000m a C2 200m společně s Martinem Večerkou z Přerova vybojoval pokaždé 5. místo. V kategorii C4 500m (Nováček, Večerka, Burda, Bokoč) se pak letos konečně dočkal zasloužené medaile. Třetí místo bylo tak pěkným uzavřením Vojtovi úspěšné sezóny.

Poslední pohárový závod letošní kanoistické sezóny se konal v moravském Kojetíně. Medailové umístění zaznamenal na těchto závodech na dlouhých tratích již tradičně benjamínek Ondřej Procházka, dále kanoistka Adéla Janatová a kanoista Jan Dolejší. Další výsledky, zvláště v žákovských kategoriích, jsou tak velkým příslibem do příští sezóny, na kterou se již nyní opět začínáme pečlivě připravovat.

Výsledky a fotky