Závěr kanoistické sezóny byl plný úspěchů.

17.10.2023 13:54

Kanoisté měli v září nabito. Medaile cinkaly napříč kategoriemi. Začněme tedy od závodů nejdůležitějších, tedy reprezentačních.

Od 7. do 9. září 2023 se konala mezinárodní regata Olympijských nadějí v polské Poznani. Tato regata, která je určena pro závodníky od 15 do 17 let, je nejobsazenějším závodem pro tyto věkové kategorie za účasti více než 25 států nejen z Evropy. Je velkým úspěchem se na tuto regatu vůbec probojovat, ovšem v Týně nad Vltavou jsou momentálně závodníci, kteří dokonce na mezinárodní úrovni bojují o nejvyšší příčky. Jsou jimi Ondřej Procházka a Martin Nováček. Ondřej závodil mezi kanoisty do 15 let a na své vůbec první reprezentační akci zajel fantastické výsledky. Když skončil sedmý na trati C1 200m, pátý na trati C1 500m, a těsně pod stupni vítězů, čtvrtý na olympijské trati C1 1000m. Ještě lépe si vedl Martin Nováček. Tento již zkušený reprezentant si v kategorii do 16 let nejprve dojel také pro čtvrté místo na C1 1000m, pak ovšem přidal tři cenné kovy. S Vítem Příkopou z Přerova vybojovali dvě třetí místa na C2 500m a C2 200m, a na C2 1000m dokonce zvítězili. Obrovský úspěch pro českou a týnskou kanoistiku!

Následující víkend se konalo mistrovství republiky na 5 km v Nymburku, které bylo zároveň posledním závodem českého poháru mládeže v letošním roce. I zde jsme sbírali medaile. Hned 6 titulů mistra republiky skončilo v Týně nad Vltavou. Martin Nováček po návratu z Polska zvítězil na obou tratích, tedy na C1 i C2 mezi dorostenci. Matyáš Klouda jej napodobil mezi žáky a také získal dva tituly mistra republiky na stejných tratích. Zbylé dva tituly zaznamenala Eliška Pospíchalová, která zvítězila mezi benjamínkami B na 2km a společně s Tinou Nesvačilovou nenašla konkurenci ani mezi K2 benjamínkami. Medailové umístění zaznamenal ještě Jan Janata mezi nejmladšími závodníky v kategorii MK1 benjamínci C, kde dojel třetí. Stejné umístění přidal naopak mezi matadory Vojtěch Dlouhý, který s Vojtěchem Marešem bral bronz na C2 muži 5km. Těsně pod stupni vítězů skončil ještě Ondřej Procházka mezi dorostenci a Jan Dlouhý mezi muži, oba shodně na čtvrtém místě.

Celé družstvo benjamínků, tedy nejmladších závodníků, doplněno o žáky se pak ještě zúčastnilo v druhé polovině září dvou menších závodů mimo hodnocení českého poháru. A to závodu v Písku a závodu na Častoboři. Z obou těchto závodů přivezli naši závodníci přes 30 medailí. Nelze proto vyjmenovat všechny. V každém případě i ti nejmladší pod dohledem bratrů Koberů, Petra Rohleny a od letošní sezóny také Karla Pospíchala a Lenky Luňáčkové, zažívají první krásné úspěchy.

V neposlední řadě musíme také zmínit, že naši členové Kateřina Blechová a Bronislav Malý se účastnili mezinárodních závodů dračích lodí, kde na klubovém mistrovství Evropy v Itálii získali s Přerovskou posádkou titul na 200m.

Sezóna závodní je tedy u konce a náš klub čeká její zakončení. V druhé polovině října proběhne v prostorách loděnice, kde bychom již měli využít nově opravenou kuchyň, na kterou město Týn nad Vltavou finančně přispělo v rámci grantu pro sportovní kluby. Tradičně také proběhne vyhlášení nejlepších sportovců klubu, které je nedílnou součástí této oddílové akce, jak mezi staršími, tak mezi benjamínky. Vybrat ty nejlepší v takové konkurenci skvělých závodníků a reprezentantů nebude jednoduché. Jsou to však příjemné starosti. Nemyslíte?

Za KKJ Týn

Jaroslav a Lenka Luňáčkovi ml.